Een eetkamer inrichten was nog nooit zo eenvoudig

Wil jij je eetkamer inrichten, maar weet je niet goed hoe je er het best aan begint? Dan helpen deze handige tips je vast op weg!

Je eetkamer inrichten – tip 1: De eetkamer afmetingen

tips, eetkamer inrichten, eetkamer afmetingen

Het inrichten van een eetkamer begint bij het opmeten van de ruimte. Je wilt immers niet met een te grootte eetkamer set thuiskomen. Heb je de maten van je eetkamer? Neem dan als vuistregel dat je rondom je eettafel 90 cm vrije loopruimte moet voorzien. Dit om te voorkomen dat je bij het achteruitschuiven van je stoel tegen de muur of de kast aanbotst. Tussen een deur en de eettafel laat je minimum 120 cm zodat je de ruimte nog gemakkelijk in en uit kan lopen.

Je eetkamer inrichten – tip 2: De eetkamertafel

tips, eetkamer inrichten, eetkamertafel

Als het goed is, heb je nu de maten waarbinnen jij je eettafel kan plaatsen. Nu is het tijd om te bepalen welke vorm je eettafel zal hebben en hoeveel personen er aan de tafel kunnen zitten. Ga je voor een standaard rechthoekige eettafel? Of wat denk je een vierkante tafel? Een ronde eettafel is natuurlijk ook een optie. Zolang de tafel maar binnen de afmetingen past. Om te bepalen hoeveel personen er aan de eettafel kunnen zitten reken je 70 cm tafelruimte per persoon. Op deze manier voorkom je ellebogenwerk tijdens het tafelen.

Je eetkamer inrichten – tip 3: De eetkamerstoelen

tips, eetkamer inrichten, eetkamerstoelen

De eetkamerstoelen bepaal je in functie van de eettafel. Hoeveel plek is er om stoelen onder de tafel te schuiven? Houd daarbij rekening met het onderstel van de tafel, niets vervelender dan aan tafel zitten met een tafelpoot tussen je benen! Idealiter zou er 45 cm tussen de stoelen moeten zitten. Aan de hand van de vrije ruimte onder de tafel en de tussenmaat van de stoelen, kan je berekenen hoe breed de stoelen kunnen zijn. En daarbij ook hoeveel personen er aan je tafel kunnen zitten. Wil je eetkamerstoelen met armleuningen? Zie dan dat er 15 cm zit tussen de armleuning en het tafelblad. Dit om te vermijden dat je je handen stoot.

Je kan dit natuurlijk ook in de andere richting doen: eerst kies je de eetkamerstoelen en in functie van die afmetingen bepaal je het formaat van de eettafel. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat de tafel binnen de berekende afmetingen moet passen.

Je eetkamer inrichten – tip 4: De eetkamerverlichting

tips, eetkamer inrichten, eetkamer verlichting

De meest toegepaste verlichting in eetkamers is de hanglamp. Afhankelijk van hoeveel licht je lamp verspreidt, zorg je ervoor dat er tussen de 75 en 90 cm tussen de onderkant van de lamp en het tafelblad zit. Let er ook op dat je je hoofd niet kan stoten bij het rechtstaan. Het is dan ook voordehand liggend dat de lamp centraal boven de tafel hangt. Heb je bepaald welk armatuur er in de eetkamer komt? Kies dan ook de juiste lamp: wit licht kan soms kil overkomen terwijl geel licht zorgt voor een gezellige, warme gloed.

Nu is het aan jou om aan de slag te gaan. Twijfel je toch nog of zit je met een aantal vragen? Aarzel dan niet om mijn hulp in te roepen!

Liefs,
Kyra