badkamer planten

Deze kamerplanten overleven in een vochtige badkamer

Houd jij net als ik zoveel van kamerplanten? Maar weet je niet zo goed welke planten in welke kamer thuishoren? Dan ben ik speciaal voor jou een interessante serie gestart: De ultieme kamerplanten gids! De eerste ruimte die we behandelen in deze serie is de badkamer.

Badkamer plant 1: De Maranta

badkamer plant

De Maranta

De Maranta kan je herkennen aan zijn grote bladeren met opvallende patronen. Het is een traag groeiende plant die tussen de 50 en 100 cm groot kan worden. Deze kamerplant kan niet tegen droge lucht en dat maakt hem de ideale plant voor in je badkamer.

De Maranta: Onderhoud en verzorging

Je plaatst de Maranta best niet in direct zonlicht omdat zijn mooie bladeren dan bruin uitslaan. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 20Β°C. In de zomer geef je hem driemaal per week water terwijl in de winter tweemaal water geven voldoende is.

 

Badkamer plant 2: De Krulvaren

badkamer plant

De Krulvaren

De naam verklapt het al, de Krulvaren kan je herkennen aan zijn geveerde bladeren die door de fijne vertakkingen lijken te krullen. Deze kamerplanten heb je zowel in een groot als in een klein formaat. De bladeren kunnen wel tot 100 cm lang worden dus je hebt wel wat plek nodig voor deze plant.

De Krulvaren: Onderhoud en verzorging

De krulvaren kan je zowel een licht als donder plekje geven. Deze tropische plant heeft een minimumtemperatuur nodig van 18Β°C. Geef hem regelmatig water en zorg ervoor dat de grond steeds licht vochtig aanvoelt.

 

Badkamer plant 3: De Agloanema

badkamer plant

De Agloanema

Ook de Agloanema heeft grote bladeren met levendige patronen. Deze plant komt in verschillende kleuren voor: groentinten en rood-oranjetinten. Goed nieuws voor wie geen groene vingers heeft: deze plant is makkelijk te onderhouden! Opgelet: als je een huisdier hebt, kan je deze plant beter niet in huis nemen omdat hij licht giftig is.

De Agloanema: Onderhoud en verzorging

Deze kamerplant mag je ook zowel in het licht als in het donker zetten. Op een donkere plek zal hij weinig groeien en ongeveer hetzelfde formaat blijven. De Agloanema heeft weinig verzorging nodig. In de zomer geef je hem af en toe water. Het is goed dat de grond wat vochtig is, maar er mag zeker geen laagje water op de bodem staan. In de winter kan deze plant gemakkelijk een paar weken zonder water.

 

Badkamer plant 4: De Dieffenbachia

badkamer plant

De Dieffenbachia

Je kan deze plant herkennen aan zijn rechte stam met sterke bladstelen. De bladeren hebben witte, gele tot lichtgroene bladtekeningen. De Dieffenbachia is familie van de Agloanema, maar vergt wel wat meer verzorging en kennis. Ook bij deze kamerplant oppassen: hij is zeer giftig voor huisdieren!

De Dieffenbachia: Onderhoud en verzorging

De Dieffenbachia heeft een warme, vochtige omgeving nodig. Zorg wel voor indirect zonlicht in je badkamer. Te weinig licht zorgt voor een minder mooie bladtekening. Door zijn grote bladeren heeft de Dieffenbachia veel water nodig. In de zomer geef je hem eenmaal per week water en in de winter mag dit om de twee weken. De bladeren regelmatig sproeien doet de plant goed.

 

Badkamer plant 5: De Bamboepalm

badkamer plant

De Bamboepalm

De bamboeplant (of Raphis Excelsa) heeft bruine takken met een weelderig bos donkergroene palmbladeren. De bladeren kunnen wel 15 tot 30 cm breed worden dus deze kamerplant vraagt wel wat ruimte.

De Bamboepalm: Onderhoud en verzorging

Je mag de bamboeplant in de schaduw zetten, maar hij heeft wel wat licht nodig. Ook hier geldt dat de grond licht vochtig moet blijven en dat de wortels niet in het nat mogen staan. De hoeveelheid water die de plant nodig heeft is afhankelijk van de grootte van de plant, de grootte van de plantenbak en de hoeveelheid licht die hij opneemt. Meestal is eenmaal per week water geven voldoende.

 

Dit was het voor het eerste deel van de serie β€˜De ultieme kamerplanten gids’. De komende maand -november- mag je iedere zaterdag een nieuw deel verwachten. Volgende week kan je meer lezen over kamerplanten die geschikt zijn voor je keuken.

PS: In dit artikel vind je inspiratie voor het stylen van je planten.

Liefs,
Kyra