deze-kamerplanten-fleuren-je-keuken-op

Met deze kamerplanten fleur jij je keuken op

Dit is deel twee van ‘De ultieme kamerplanten gids’. Vorige week hadden we het over kamerplanten voor in de badkamer en vandaag gaan we kamerplanten voor in de keuken bekijken. Want een keuken waarin planten aanwezig zijn, maakt het koken toch veel aangenamer?

Keuken kamerplanten 1: De Aloë Vera

keuken-kamerplant-aloe-vera

De Aloë Vera

We kennen denk ik allemaal de Aloë Vera plant wel. De plant bestaat uit een dikke roset waaruit sappige, puntige bladeren groeien. Deze plant staat ook wel bekend om zijn helende werking. Aloë Vera groeit heel traag en is in verschillende formaten te verkrijgen. Ondanks zijn helende werking, is de plant giftig voor huisdieren!

De Aloë Vera: Onderhoud en verzorging

Goed nieuws als je op zoek bent naar een gemakkelijke kamerplant! De Aloë Vera overleefd zowel in de volle zon als in de schaduw. Ook kan hij temperaturen verdragen van 5 tot 30°C. De Aloë Vera is een vetplant en heeft dus heel weinig water nodig. Eigenlijk moet je pas water geven als de grond echt droog is. In de winter kan eenmaal water geven per maand al voldoende zijn.

 

Keuken kamerplanten 2: De Orchidee

keuken-kamerplant-orchidee

De Orchidee

De kans is groot dat deze kamerplant al ergens een plaatsje heeft gekregen in je interieur. De orchidee is namelijk een van de populairste planten in België en Nederland. Je herkent de plant aan zijn prachtige bloemen en vele kleursoorten. Het mooie aan de orchidee is dat de bloemen een lange en frequente bloeiperiode hebben.

De Orchidee: Onderhoud en verzorging

Geef de orchidee een licht plekje, maar zet hem niet in de volle zon. Je plaatst deze kamerplant best niet te dicht bij de verwarming. De orchidee heeft niet veel water nodig. Een scheutje per week is voldoende. Interessant weetje: deze kamerplant neemt het water beter op als je het water op de bodem giet en niet op de plant zelf. Zorg er echter wel voor dat de wortels nooit volledig in het nat staan.

 

Keuken kamerplanten 3: Klimop

keuken-kamerplant-klimop

Klimop

Nog een bekende plant: klimop, zowel binnen als buiten. Klimop kan je herkennen aan zijn vele stengels met vijflobbige bladeren. In huis wordt klimop toegepast als een hangplant waar je jaren plezier van kan hebben. De plant groeit snel, dus je zult hem af en toe moeten bijsnoeien. Opgepast: het sap van klimop is giftig!

Klimop: Onderhoud en verzorging

Deze kamerplant mag je zowel in de schaduw als op een zonnige plek zetten. Maar om de warmte te beperken, bewaar je best een meter tussen het raam en de plant. De grond van klimop moet altijd vochtig zijn. In de zomer geef je de plant tweemaal per week water en in de winter eenmaal per week.

 

Keuken kamerplanten 4: De Olifantsoor

keuken-kamerplant-olifantsoor

De Olifantsoor

De Olifantsoor heeft zijn naam te danken aan zijn enorme bladeren. Het is eigenlijk een tropische plantensoort en in zijn natuurlijke habitat kunnen de bladeren wel tot anderhalve meter groot worden! Als kamerplant is hij in verschillende formaten te verkrijgen. Wees voorzichtig met deze plant, hij is giftig voor huisdieren.

De Olifantsoor: Onderhoud en verzorging

Deze kamerplant heeft veel zonlicht nodig, dus plaatst of hang hem dicht bij een raam. De Olifantsoor groeit net zoals veel planten naar het licht toe, dus je verdraait hem best regelmatig. Zorg er verder voor dat de grond altijd licht vochtig aanvoelt, maar geef in kleine beetjes water zodat er geen laag water op de bodem ontstaat. Hoe dikwijls je water moet geven is afhankelijk van de grootte, de hoeveelheid licht en de luchtvochtigheid. Het is dus aangeraden om dit wat uit te testen. Deze kamerplant kan je best een paar keer per week sproeien.

 

Keuken kamerplanten 5: De Saintpaulia

keuken-kamerplant-saintpaulia

De Saintpaulia

Als je een plant wilt die letterlijk kleur in huis brengt, moet je voor de Saintpaulia kiezen. Deze kamerplant heeft roze tot paarse en witte tot blauwe bloemen. Naast de verschillende kleuren kunnen de bloemen ook voorkomen in verschillende vormen. De Saintpaulia is een veelzijdige plant!

De Saintpaulia: Onderhoud en verzorging

Zet deze kamerplant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Net zoals de Orchidee heeft de Saintpaulia water nodig als de grond droog begint aan te voelen en ook hier giet je het water best niet rechtstreeks op de plant zelf. Ook hier mogen de wortels niet in een laag water staan.

 

TIPWat ik altijd leuk vind staan in een keuken, zijn hangende planten!

Dit was het alweer voor dit deel! Heb jij momenteel aan planten in je keuken? Welke plant mag binnenkort jouw keuken opfleuren? Volgende zaterdag kan je het voorlaatste deel uit deze serie lezen. De kamer die we dan bespreken… hou ik nog even als verrassing, haha.

Liefs,
Kyra