zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

Zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

Wist je dat kamerplanten kunnen zorgen voor een betere nachtrust? Vroeger werd er wel eens beweerd dat planten in de slaapkamer slecht zijn omdat ze een deel van de zuurstof wegnemen. Dit blijkt echter een fabeltje te zijn! De zuurstof die de planten weg nemen is zo miniem dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken. In tegendeel, de planten zorgen ervoor dat de vochtigheidsgraad in de kamer verhoogd waardoor er minder kans is op luchtwegeninfecties. Bovendien zorgen bepaalde plantensoorten voor rust en ontspanning waardoor jij beter slaapt…

 

Kamerplanten voor een betere nachtrust 1: Vrouwentongen

zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

Vrouwentongen

Vrouwentongen kan je herkennen aan de scherpe puntige bladeren die uit de aarde naar boven steken. De bladeren hebben een grijsgroene kleur, een lichter strepen- en vlekkenpatroon en een geel randje. Vrouwentongen kunnen tot een meter hoog worden. Keuze heb je zeker genoeg want ze komen in heel veel verschillende soorten voor. Wel een minpuntje: het sap van deze kamerplant is giftig voor huisdieren.

Vrouwentongen: Onderhoud en verzorging

Wil je een plant die niet veel verzorging nodig heeft? Dan zijn Vrouwentongen de winnaar! Deze plant werd niet voor niets uitgeroepen tot de ‘studentenplant’. De enige manier om deze plant dood de krijgen is hem te veel water geven. De grond moet volledig droog zijn voordat je terug water geeft en bij twijfel sla je beter eens over. Vrouwentongen komen oorspronkelijk voor in de woestijn, dus ze zijn wel wat droogte gewend. Wat licht betreft is dit ook een gemakkelijke kamerplant, zolang je hem in een straal van vier meter van het raam zet is het goed.

 

Kamerplanten voor een betere nachtrust 2: De Lepelplant

zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

De Lepelplant

De Lepelplant kan je herkennen aan zijn witte bloemen in de vorm van… een lepel. Deze kamerplant verhoogt de luchtvochtigheidsgraad en verwijdert giftige stoffen in de kamer waardoor jij slaapt als een roosje. Opgepast, hou deze plant uit de buurt van kinderen en huisdieren want zijn sappen zijn giftig.

De Lepelplant: Onderhoud en verzorging

Wat waterbehoefte betreft, is de Lepelplant het tegenovergestelde van de Vrouwentongen. Deze plant heeft veel water nodig, je kan hem zelfs niet verdrinken. Als hij te weinig water krijgt gaat hij wat hangen. Gelukkig is dit snel opgelost met een goede scheut water. De Lepelplant zet je best niet te dicht bij een raam want hij kan niet goed tegen direct zonlicht.

 

Kamerplanten voor een betere nachtrust 3: De Graslelie

zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

De Graslelie

Ook de Graslelie is een makkelijke en luchtzuiverende plant. Deze kamerplant wordt gekenmerkt door zijn groene, smalle en hangende bladeren met witte omranding. De graslelie wordt ongeveer dertig centimeter hoog. Naast het reinigen van de lucht, absorbeert deze plant ook geuren en dampen en houdt hij de zuurstofniveaus in de kamer tot stand waardoor jij kan genieten van een betere nachtrust.

De Graslelie: Onderhoud en verzorging

De graslelie mag je zowel een zonnig als een schaduwrijk plekje geven. Ook deze kamerplant geef je regelmatig water: als zijn bladeren een wat fletsere kleur krijgen weet je dat hij een watertekort heeft. Om bruine bladeren te vermijden, besproei je de Graslelie eenmaal per week.

 

Kamerplanten voor een betere nachtrust 4: Lavendel

zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

Lavendel

Ik denk dat iedereen deze plant met blauwe/paarse bloemetjes en heerlijke geur wel kent. Maar wist je dat je Lavendel ook als kamerplant kan houden? En dan liefst in je slaapkamer want hij heeft een ontspannende werking, verlaagd je hartslag en zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Lavendel: Onderhoud en verzorging

Zorg ervoor dat je de Lavendel op een zonnige plek zet, buiten staat hij immers ook het beste in de volle zon. Verder geef je de Lavendel regelmatig water: zo’n twee keer per week. En om de plant niet te hoog en breed te laten groeien, snoei je hem best een- tot tweemaal per jaar.

 

Kamerplanten voor een betere nachtrust 5: De Gardenia

zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

De Gardenia

Kenmerkend aan de Gardenia zijn de witte bloemen die net zoals de bloemen van de Lavendel een geur afgeven. Studies hebben aangetoond dat deze kamerplant een positief effect heeft op angst en slapeloosheid wat dit een uitstekende plant maakt voor in je slaapkamer.

De Gardenia: Onderhoud en verzorging

Ook de Gardenia is een makkelijk te onderhouden kamerplant. Je geeft hem voldoende water zodat de grond altijd licht vochtig anvoelt. Let er wel op dat er geen laagje water op de bodem staat. Je zet de Gardenia het best op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

 

Wil jij voortaan ook een betere nachtrust? Zet dan een (of meer) van bovenstaande planten in je slaapkamer en geniet van een kwaliteitsvolle slaap. Welke plant is jouw favoriet?

PS: Volgende week kan je het laatste deel uit deze serie lezen, namelijk het deel over kamerplanten in onze woonkamer.

Lees hier vorige delen:

Deel 1: Deze kamerplanten overleven een vochtige badkamer

Deel 2: Met deze kamerplanten fleur jij je keuken op

 

Liefs,

Kyra