luchtzuiverende kamerplanten

Luchtzuiverende kamerplanten voor in jouw woonkamer

Het is ondertussen al geen geheim meer dat ik gek ben van kamerplanten! In mijn vorige blogposts konden jullie al ontdekken welke planten je best in je badkamer, keuken en slaapkamer zet. Vandaag overlopen we vijf kamerplanten voor in jouw woonkamer. Dit is mijn top vijf van luchtzuiverende kamerplanten:

 

Luchtzuiverende kamerplanten voor in de woonkamer 1: Dracaena Marginata

luchtzuiverende kamerplanten

De Dracaena Marginata

De Dracaena Marginata kan je herkennen aan zijn smalle groene bladeren met een rood randje. Deze plant wordt ook weleens de drakenbloedboom genoemd. Deze naam heeft die niet te danken aan zijn bladeren, maar wel aan zijn roodkleurige hars dat overigens licht giftig is. Als huidsdieren de bladeren van deze plant opeten, hebben ze kans op darmproblemen.

De Dracaena Marginata: Onderhoud en verzorging

Dit is een makkelijk te onderhouden kamerplant die niet veel zonlicht nodig heeft. Een plekje voor een raam in het noorden is ideaal. Bij een raam georiΓ«nteerd naar het oosten, westen of zuiden houd je een afstand van 4 tot 5 meter aan tussen de plant en het raam. De Dracaena Marginata heeft niet veel water nodig: geef hem pas water als de bovenste laag van zijn grond droog aanvoelt.

 

Luchtzuiverende kamerplanten voor in de woonkamer 2: De Dracaena Massangeana

luchtzuiverende kamerplanten

De Dracaena Massangeana

Zoals de naam al aantoont, is de Dracaena Massangeana familie van de plant die we hierboven hebben besproken. De planten verschillen in hun bladeren en hun stam. De Dracaena Massangeana kan je enkel vertakt kopen en hij heeft grotere bladeren in een groene kleurnuancering. Deze kamerplant ziet er meet uit als een klein boompje met een stam en kruin.

De Dracaena Massangeana: Onderhoud en verzorging

Wat de verzorging betreft zijn de twee planten (Marginata en Massangeana) hetzelfde. Zet ze niet in direct zonlicht en geef ze niet te veel water. Een laagje water op de bodem kan rottende wortels tot gevolg hebben.

 

Luchtzuiverende kamerplanten voor in de woonkamer 3: De Areca

luchtzuiverende kamerplanten

De Areca

De Areca of Goudpalm is een palmsoort en wordt gezien als een mooie sierplant. Ideaal voor in jouw woonkamer! Deze kamerplant kan je herkennen aan zijn typische palmboombladeren.

De Areca: Onderhoud en verzorging

Dit is een kamerplant die veel water nodig heeft. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom zoals bij de meeste kamerplanten een laag water bij de wortels. In de winter geef je de Areca eenmaal per week water en in de zomer tweemaal. Deze kamerplant heeft altijd licht nodig, maar zet hem niet in direct zonlicht.

 

Luchtzuiverende kamerplanten voor in de woonkamer 4: De Ficus

luchtzuiverende kamerplanten

De Ficus

De ficus, ook wel vijgenboom genoemd, kan je in drie versies verkrijgen: de Ficus Lyrata, Ficus benjamina en Ficus Microcarpa. Deze drie soorten kan je van elkaar onderscheiden door onder andere hun bladgrootte. Hierboven op de foto zie je de Ficus benjamina.

De Ficus: Onderhoud en verzorging

Plaats de Ficus in direct zonlicht, maar bewaar een afstand van twee tot drie meter bij een raam in het zuiden. Ook bij deze kamerplant moet de grond altijd lichtvochtig zijn en mogen de wortels niet in het water staan. Daarom geef je best in kleine beetjes water.

 

Luchtzuiverende kamerplanten voor in de woonkamer 5: De Gerbera

luchtzuiverende kamerplanten

De Gerbera

De Gerbera zorgt met zijn mooie bloemen voor wat kleur in huis. De plant op zich is klein van formaat, maar de bloemen kunnen wel een diameter van vijftien centimeter krijgen. De bloemen zijn er in het geel, rood, paars, roze, wit en combinaties hiervan.

De Gerbera: Onderhoud en verzorging

Hier ga ik weer in herhaling vallen. Zorg ervoor dat de grond van de Gerbera altijd licht vochtig aanvoelt maar let op dat er geen laagje water op de bodem staat om wortelrot te voorkomen. Zet deze kamerplant op een lichte plek, maar niet in het directe zonlicht.

 

Zo, nu kan jij jouw woonkamer aankleden met deze karaktervolle kamerplanten en niet onbelangrijk, ze ook in leven houden! Dit is natuurlijk een kleine greep uit de vele mogelijke kamerplanten. Welke planten heb jij in je woonkamer staan?

 

PS: Dit is het laatste deel uit de kamerplanten serie!
Lees hier de vorige delen:
Deel 1: Deze kamerplanten overleven een vochtige badkamer
Deel 2: Met deze kamerplanten fleur je je keuken op
Deel 3: Zet deze kamerplanten in je slaapkamer voor een betere nachtrust

Liefs,
Kyra